Migdały
MIGDAŁY – zdrowa cery, młody wygląd i lepsza koncentracja.
„Jeśli kto odczuwa pustkę w mózgu i ma niezdrową cerę, a przy tym ból głowy, powinien spożywać pestki migdałów. To napełni mu mózg i przywróci zdrowy wygląd”.
„Bo dobry sok i ciepło pestek dają zdrowie rozumowi, a twarzy urodę”.
/ Św. Hildegarda /
Migdały poprawiają pamięć i koncentrację. Obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), a podwyższają poziom dobrego (HDL). Pozytywne wpływają na układ nerwowy. Zawarty w nich cynk pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto zwierają sporo witaminy E zwanej witaminą młodości.
Migdały są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia oraz białka. Wykazują dobroczynny wpływ na zdrowie pod warunkiem, że są nieprzetworzone i nie poddawane obróbce termicznej.
Migdały najlepiej obrać ze skórki, ponieważ zawiera ona kwas fitowy, który utrudnia przyswajanie minerałów z pożywienia. Najlepiej namoczyć je wtedy w zimnej wodzie na dobę (po 12 godzinach można zmienić wodę), a następnie obrać ze skórki. Namoczenie i obranie migdałów powoduje, że stają się łatwo przyswajalne oraz lekkostrawne.
Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.