PIERZGA – królewski dar, eliksir młodości
„Tego, co robią pszczoły, nie może wyprodukować żadne najnowocześniejsze laboratorium, żaden syntetyk”.
prof. Ryszard Czarnecki
Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy. Żywi się nim głównie pszczoła matka i młode. Pszczoły jedzące pierzgę żyją dłużej niż te, które jedzą pyłek. Prawdopodobnie przyczynia się do tego zawartość mleczka pszczelego, które jest określane mianem eliksiru młodości lub królewskiego daru.
Pierzga zawiera dużo białka, cukru, kwasu mlekowego oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H; makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.
Właściwości pierzgi:
- wzmacnia i regeneruje organizm (pomaga w okresie rekonwalescencji, przy obniżonej odporności, anemii)
- wzmacnia układ nerwowy (w stanach depresji, przemęczenie)
- poprawia zdolność koncentracji i twórczego myślenia
- reguluje przemianę materii
- działa odtruwająco, oczyszcza wątrobę
- zwiększa ilość czerwonych krwinek
- odnawia komórki, odmładza organizm
- stymuluje układ odpornościowy, dzięki dużej zawartości selenu
Stosowanie:
Zaleca się spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Rozpuszczenie pierzgi w wodzie na 10 godzin przed wypiciem wielokrotnie zwiększa działanie.
Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.