„Zielone złoto” – Olej z pestek dyni
-
Z miłości do ciała i duszy -
Przeczytano 913 razy -
0 komentarzy
Olej z pestek dyni przez niektórych nazywany „zielonym złotem” pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nieprażonych pestek dyni. Olej ten ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej.
Właściwości oleju z pestek dyni:
- zapobiega przerostowi gruczołu krokowego (prostaty), wspomaga leczenie chorób układu moczowego
- działa antypasożytniczo, usuwa substancje toksyczne z organizmu
- pomaga regulować poziom cholesterolu
- reguluje pracę układu nerwowego, hormonalnego i immunologicznego
- pomaga w radzeniu sobie z depresją i osłabieniem psychicznym
- regularne stosowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
- zapobiega chorobom nowotworowym
- spowalnia proces starzenia
Zastosowanie w kuchni:
- stosować wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, białego sera, sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia
- przy problemach z pasożytami jedną łyżeczkę oleju stosować na czczo (ok. 30 min. przed posiłkiem) oraz kolejną łyżeczkę przed kolacją
- przechowywać w lodówce
Zastosowanie w kosmetyce:
- nawilża skórę i spłyca zmarszczki
- wspomaga walkę z trądzikiem
- pomaga uporać się z bliznami, rozstępami, cellulitem
- korzystnie wpływa na włosy
- ze względu na ciemną barwę może przyczynić się do zabarwienia skóry, dlatego przed użyciem lepiej rozcieńczyć go niewielką ilością wody lub innego jasnego oleju
Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.