Aronia – doskonała dla osób pracujących przy komputerze
Owoce aronii zawierają bardzo dużo związków przeciwutleniających, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym i hamują procesy starzenia. Spożywanie aronii zapobiega powstawaniu żylaków oraz miażdżycy, pozytywnie wpływa na nadciśnienie tętnicze, chroni przed chorobami serca, zapobiega odkładaniu cholesterolu oraz zmniejsza stany zapalne naczyń krwionośnych.
Aronia to źródło witamin z grupy B oraz witamin A, C, E, PP. Ze względu na swoje właściwości sprawdza się jako naturalny lek w chorobach popromiennych. Idealna jest także dla ludzi pracujących przy komputerach oraz aparatach rentgenowskich, ponadto uodparnia skórę na szkodliwe działanie promienie UV.
Wzmacnia układ nerwowy, zmniejsza napięcie i stres, pozytywnie wpływa na pamięć oraz wzrok, oczyszcza organizm z toksyn.
Aronia zawiera kwas szczawiowy, który utrudnia absorpcję m.in. wapnia i magnezu. Związek ten może krystalizować się w drogach moczowych, powodując u niektórych osób powstawanie kamieni. Dlatego zaleca się picie odpowiedniej ilości wody, aby utrzymać normalne wydalanie moczu.
Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.