Czarny Bez – naturalna aspiryna
Czarny bez to jedna z najważniejszych roślin leczniczych. Jego antybiotyczne właściwości wykorzystywano od stuleci do leczenia wielu chorób. Już w IV w. p.n.e. Hipokrates pisał o dobroczynnych właściwościach czarnego bzu. Święta Hildegarda w XII wieku opisywała wywar z czarnego bzu jako środek polecany dla matek karmiących, ponieważ zwiększa on wydzielanie mleka.
Świeże kwiaty i owoce nie nadają się do spożycia, dlatego też czarny bez musi być poddany obróbce termicznej przed spożyciem.
Kwiaty czarnego bzu wspomagają leczenie astmy, kataru, gorączki, reumatyzmu, szkarlatyny, zapalenia pęcherza moczowego, zapalenia oskrzeli, dolegliwości oczu, nerek. Działają napotnie oraz moczopędnie.
Owoce czarnego bzu wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, usuwają z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii. Są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.
Zarówno kwiaty, jak i owoce wchodzą w skład wielu mieszanek i preparatów ziołowych. Z owoców najlepiej przygotować lub kupić sok.
Działanie czarnego bzu jest silniejsze niż aspiryny. Zastosowany w początkach choroby może skutecznie ją powstrzymać.
Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.