Czarnuszka – „Złoto Faraonów”

Właściwości nasion czarnuszki znane są już od czasów starożytnego Egiptu. W starożytności uważano, że czarnuszka „wyleczy wszystko prócz śmierci”. Do dziś mówi się o niej „Złoto Faraonów”. Zawiera witaminę E, beta karoten, sterole, biotynę i tymochion.

Działanie czarnuszki:

  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Działa przeciwzapalnie i zmniejsza stres oksydacyjny, dzięki czemu wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych
  • Działa antybakteryjnie, antywirusowo, antygrzybiczo, antypasożytniczo
  • Dzieła przeciwnowotworowo. Wspomaga leczenie białaczki, nowotworu jelita grubego, płuc, macicy, wątroby, trzustki
  • Pomaga w leczeniu anemii. Spożywanie oleju z czarnuszki podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów
  • Łagodzi stany alergiczne
  • Regeneruje trzustkę, obniża ogólny poziom glukozy we krwi i reguluje poziom insuliny
  • Wspomaga układ nerwowy. Działa antydepresyjnie, wycisza, pomaga złagodzić stres, likwiduje zaburzenia snu
  • Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów
  • Wzmacnia włosy. Zapobiega wypadaniu, wspomaga walkę z łupieżem
  • Wspomaga problemy dermatologiczne: trądzik, łuszczycę, atopowe zapalenie skóry, grzybicę skóry, poparzenia słoneczne
  • Reguluje miesiączkę, działa przeciwskurczowo

Stosowanie:

Nasiona czarnuszki można dodawać do potraw. Aby wzmocnić działanie czarnuszki należy stosować ją w formie oleju – dodawać do potraw na zimno.

Kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby z niedociśnieniem przez zastosowaniem oleju z czarnuszki powinny skonsultować się z lekarzem.


Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy