Czarnuszka – „Złoto Faraonów”
Właściwości nasion czarnuszki znane są już od czasów starożytnego Egiptu. W starożytności uważano, że czarnuszka „wyleczy wszystko prócz śmierci”. Do dziś mówi się o niej „Złoto Faraonów”. Zawiera witaminę E, beta karoten, sterole, biotynę i tymochion.
Działanie czarnuszki:
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Działa przeciwzapalnie i zmniejsza stres oksydacyjny, dzięki czemu wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych
- Działa antybakteryjnie, antywirusowo, antygrzybiczo, antypasożytniczo
- Dzieła przeciwnowotworowo. Wspomaga leczenie białaczki, nowotworu jelita grubego, płuc, macicy, wątroby, trzustki
- Pomaga w leczeniu anemii. Spożywanie oleju z czarnuszki podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów
- Łagodzi stany alergiczne
- Regeneruje trzustkę, obniża ogólny poziom glukozy we krwi i reguluje poziom insuliny
- Wspomaga układ nerwowy. Działa antydepresyjnie, wycisza, pomaga złagodzić stres, likwiduje zaburzenia snu
- Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów
- Wzmacnia włosy. Zapobiega wypadaniu, wspomaga walkę z łupieżem
- Wspomaga problemy dermatologiczne: trądzik, łuszczycę, atopowe zapalenie skóry, grzybicę skóry, poparzenia słoneczne
- Reguluje miesiączkę, działa przeciwskurczowo
Stosowanie:
Nasiona czarnuszki można dodawać do potraw. Aby wzmocnić działanie czarnuszki należy stosować ją w formie oleju – dodawać do potraw na zimno.
Kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby z niedociśnieniem przez zastosowaniem oleju z czarnuszki powinny skonsultować się z lekarzem.
Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.