Kurkuma

KURKUMA – jedna z najzdrowszych przypraw.

To roślina wywodząca się z południowo-wschodniej Azji. Kurkumina – główny składnik kurkumy nadaje tej przyprawie cenne właściwości lecznicze.
Kurkuma działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwbólowo. Ponadto chroni wątrobę przez toksynami, obniża poziom cholesterolu. Uważa się, że kurkuma hamuje rozwój nowotworów jelita grubego oraz piersi. U osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów spożywanie kurkumy wzmacnia elastyczność i zmniejsza obrzęki stawów.
Badania wykazują, że wchłanialność kurkuminy w organizmie jest niska. Żeby zwiększyć przyswajalność kurkumy i w pełni skorzystać z jej właściwości należy:
1. Podgrzać kurkumę
2. Połączyć ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem
3. Wymieszać kurkumę z jednym ze zdrowych tłuszczów (np. olejem kokosowym lub masłem klarowanym).

Przepis na pastę z kurkumy:
2-3 łyżki kurkumy
½ szklanki wody
2-3 szczypty czarnego, świeżo zmielonego pieprzu

Do wrzącej wody dodać przyprawy, gotować co najmniej 7-8 minut do uzyskania konsystencji masy.
Pastę przechowywać w lodówce w szklanym słoiku. Dodawać do sosów, zup, koktajli, złotego mleka.

Przepis na złote mleko:
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka pasty z kurkumy
½ łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego
opcjonalnie: szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru

Wszystkie składniki wymieszać i podgrzać, ale nie gotować. Ciepły napój można posłodzić miodem.


Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy