„Zielone złoto” – Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni przez niektórych nazywany „zielonym złotem” pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nieprażonych pestek dyni. Olej ten ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej.

Właściwości oleju z pestek dyni:

  • zapobiega przerostowi gruczołu krokowego (prostaty), wspomaga leczenie chorób układu moczowego
  • działa antypasożytniczo, usuwa substancje toksyczne z organizmu
  • pomaga regulować poziom cholesterolu
  • reguluje pracę układu nerwowego, hormonalnego i immunologicznego
  • pomaga w radzeniu sobie z depresją i osłabieniem psychicznym
  • regularne stosowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
  • zapobiega chorobom nowotworowym
  • spowalnia proces starzenia

Zastosowanie w kuchni:

  • stosować wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, białego sera, sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia
  • przy problemach z pasożytami jedną łyżeczkę oleju stosować na czczo (ok. 30 min. przed posiłkiem) oraz kolejną łyżeczkę przed kolacją
  • przechowywać w lodówce

Zastosowanie w kosmetyce:

  • nawilża skórę i spłyca zmarszczki
  • wspomaga walkę z trądzikiem
  • pomaga uporać się z bliznami, rozstępami, cellulitem
  • korzystnie wpływa na włosy
  • ze względu na ciemną barwę może przyczynić się do zabarwienia skóry, dlatego przed użyciem lepiej rozcieńczyć go niewielką ilością wody lub innego jasnego oleju

Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy