Herbatka podnosząca na duchu
Herbatka ma bardzo przyjemny smak i pomaga otrząsnąć się z chandry.
Składniki:
2 części kwiatów lipy
2 części werbeny cytrynowej
2 części dziurawca
1 część rozmarynu
1 część kwiatów lawendy
1 część werbeny
1 część tymianku
W szczelnej puszcze lub słoiku z ciemnego szkła wymieszać wszystkie składniki. Przechowywać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu.
Przyrządzenie herbatki – rozgnieść niewielką ilość mieszanki na drobny proszek. Odmierzyć po 1 łyżeczce (5 ml) na 1 szklankę (250 ml) wody. Wsypać do ogrzanego ceramicznego imbryka i dodać 1 łyżeczkę (5 ml) mieszanki. Zalać zioła wrzącą wodą. Przykryć imbryk i zatkać dzióbek. Zaparzać przez około 15 minut, po czym przez sitko przelać napar do filiżanek.
UWAGA: Dziurawca nie powinny spożywać osoby, które przyjmują inne leki na receptę.
Przepis pochodzi z książki pt.: „Wielka księga soków” Pat Crocker.
Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.