Kasztany Jadalne
„Kasztan jest bardzo ciepły i dzięki swojemu ciepłu posiada dużą moc (…) Jego owoc jest pożyteczny w przypadku wszelkiego tkwiącego w człowieku osłabienia.”
św. Hildegarda
Kasztany jadalne są pomocne we wszystkich, nawet ciężkich chorobach związanych z osłabieniem odporności i wycieńczeniem organizmu. Zawierają witaminy: z grupy B, C oraz potas, wapń, fosfor, magnez. Wzmacniają system nerwowy organizmu, wspomagają proces tworzenia czerwonych krwinek. Zawarta w nich escyna uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Zalecane osobom na diecie bezglutenowej.
Kasztany jada się gotowane, pieczone lub prażone Można je zemleć na mąkę, a następnie używać jej do przyrządzania ciast, chleba, naleśników.
Przed obróbką termiczną kasztany należy naciąć w kształcie litery X. Gotować w wodzie ok. 20 min., prażyć na patelni pod przykryciem ok. 10 min., lub piec w piekarniku w temperaturze 200 st. ok. 20 minut. Po ostygnięciu zdjąć łupinę, a delikatną błonę ściągnąć nożem.
Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.