Mleczko pszczele – skarbnica zdrowia
Mleczko pszczele to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Królowa matka, karmiona wyłączne mleczkiem pszczelim żyje do 40 razy dłużej niż reszta pszczół, które żywią się głównie nektarem z kwiatów.
Mleczko zawiera ponad 150 składników odżywczych, w tym ok. 20 makro- i mikroelementów m.in. magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, cynk, siarkę, krzem, mangan, chrom oraz witaminy takie jak: PP, C, B1, B2, B6, B12.
Właściwości mleczka pszczelego:
- przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe
- przyśpiesza regenerację i oczyszczanie organizmu
- reguluje przemianę materii
- wspomaga leczenie osteoporozy
- reguluje ciśnienie tętnicze krwi
- pomaga zwalczyć stany depresyjne i nerwice lękowe
- wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych
- pomaga zmniejszyć i opóźnić objawy menopauzy
Zaleca się dzienną dawkę 1-5 g w kuracjach 30-90-dniowych, po których należy robić przerwy 10-30-dniowe. W szczególnych przypadkach można przekroczyć dawkę 5 g, jednak wtedy kuracje powinny być krótsze, a przerwy między nimi dłuższe.
W poniższym filmie prof. dr hab. n. farm. Bogdan Kędzia – wybitny znawca produktów zielarskich i pszczelich – przedstawia więcej właściwości mleczka pszczelego.
Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.