Mleczko pszczele – skarbnica zdrowia

Mleczko pszczele to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Królowa matka, karmiona wyłączne mleczkiem pszczelim żyje do 40 razy dłużej niż reszta pszczół, które żywią się głównie nektarem z kwiatów.

Mleczko zawiera ponad 150 składników odżywczych, w tym ok. 20 makro- i mikroelementów m.in. magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, cynk, siarkę, krzem, mangan, chrom oraz witaminy takie jak: PP, C, B1, B2, B6, B12.

Właściwości mleczka pszczelego:

  • przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe
  • przyśpiesza regenerację i oczyszczanie organizmu
  • reguluje przemianę materii
  • wspomaga leczenie osteoporozy
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi
  • pomaga zwalczyć stany depresyjne i nerwice lękowe
  • wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych
  • pomaga zmniejszyć i opóźnić objawy menopauzy

Zaleca się dzienną dawkę 1-5 g w kuracjach 30-90-dniowych, po których należy robić przerwy 10-30-dniowe. W szczególnych przypadkach można przekroczyć dawkę 5 g, jednak wtedy kuracje powinny być krótsze, a przerwy między nimi dłuższe.

W poniższym filmie prof. dr hab. n. farm. Bogdan Kędzia – wybitny znawca produktów zielarskich i pszczelich – przedstawia więcej właściwości mleczka pszczelego.


Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy