Idealne danie na zimowy czas – Dziesięciokorzenne Chili Czekoladowe

Składniki:

  • 3 średnie cebule
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 2 średnie bataty
  • 2 kolby kukurydzy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ghi lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta mielonego pieprzu cayenne
  • listki z 6-7 dużych gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżka listków suszonego
  • garść świeżych liści oregano lub ½ łyżki suszonego
  • 4 liście laurowe
  • ¼ kubka/ 30 g niesłodzonego kakao w proszku
  • 2 puszki / 800 g całych pomidorów
  • 2 kubki / 350 g ugotowanej fasoli czerwonej (lub puszka 425 g)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • świeżo wyciśnięty sok z ½ limonki
  • listki świeżej kolendry do przybrania
  • ¼ kubka / 50 g lekko uprażonych pestek dyni do przybrania

1. Posiekaj cebulę, paprykę oraz bataty. Obierz kukurydzę i zetnij ziarna z kolb – powinno wyjść około 2 kubków / 250 g. Przeciśnij czosnek.

2. W dużym garnku na średnim ogniu roztop ghi. Dodaj kmin i kolendrę. Smaż przez kilka minut, aż poczujesz wyraźny zapachach przypraw. Dodaj posiekaną cebulę i sól, duś przez 5 minut do miękkości. Dodaj czosnek i duś jeszcze przez minutę.

3. Dodaj cynamon, paprykę wędzoną, czarny pieprz, goździki, pieprz cayenne, liście laurowe, tymianek, oregano, kakao. Duś przez minutę lub dwie. Jeśli garnek wyschnie, dodaj odrobinę sosu pomidorowego z puszki.

4. Dodaj kukurydzę, paprykę, bataty, fasolę, pomidory w puszce wraz z sosem, syrop klonowy i 1 ½ kubka / 375 ml wody. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, około 20 minut do miękkości. Dolej sok z limonki i dosól do smaku.

5. Podawaj na gorąco ze świeżą kolendrą, pestkami z dyni i kawałkami limonki.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Sarah Britton pt: „My New Roots”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy