Kilka zasad zdrowego odżywiania

  1. Unikaj żywności oczyszczonej: biała mąka, biały cukier, biały ryż, sól. Produkty takie jak: białe pieczywo, ciastka, cukierki nie posiadają żadnych składników odżywczych. Podnoszą poziom insuliny, powodują zaburzenia systemu endokrynologicznego, osłabiają układ odpornościowy. Udokumentowano związek spożywania tych produktów z powstawaniem wielu chorób chronicznych i zwyrodnieniowych. Należy używać mąki razowej, niełuskanego ryżu, szarej soli, syropu z agawy, cukru brzozowego.
  2. Zadbaj o odpowiednie pH w Twoim organizmie. Prawidłowe pH krwi jest lekko alkaliczne i waha się między 7,35 a 7,45. Alkalizują m.in.: świeże warzyw i owoce, kasza jaglana, kasza gryczana, oleje tłoczone na zimno, ziołowe herbaty, migdały, figi, daktyle, ruch na świeżym powietrzu. Zakwaszają m.in.: mięso, nabiał, cukier, oleje rafinowane, potrawy z białej mąki, alkohol, papierosy, napoje gazowane, kawa, stres.
  3. Staraj się ograniczyć posiłki łączące białka z węglowodanami. Białko potrzebuje do trawienia środowiska kwaśnego, a węglowodany zasadowego. Przy połączeniu tych składników białka trawione są wolniej, wiele z nich gnije i powstają toksyny. Węglowodany najlepiej łączyć z surowymi lub lekko ugotowanymi warzywami lub niekwaśnymi owocami. Białko najlepiej łączyć z warzywami.
  4. Owoce najlepiej jedz na pusty żołądek, wtedy są one lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Zjedzone po posiłku są pozbawione składników odżywczych i ulegają fermentacji.
  5. Nie pij płynów przed, w trakcie trwania oraz po posiłku, gdyż powoduje to rozcieńczenie soków żołądkowych, co utrudnia procesy trawienie, powoduje powstawanie gazów, wzdęć i zaparć. Najlepiej pić przynajmniej pół godziny przed i po posiłku.
  6. Unikaj żywności z dodatkiem sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. Substancje te zaburzają gospodarkę hormonalną, są alergenne i rakotwórcze.
  7. Unikaj oleju rafinowanego i tłuszczów utwardzonych. Zamiast używaj: nierafinowany olej kokosowy, tłuczony na zimno olej lniany, tłoczoną na zimno oliwę z oliwek.
  8. Spożywaj duże ilości zieleniny, najlepiej w formie koktajli. Zielenina dostarcza dużej ilości chlorofilu, który zwiększa ilość czerwonych krwinek, pomaga zapobiegać nowotworom, pomaga oczyścić jelita i wątrobę, przyśpiesza gojenie ran, łagodzi hemoroidy, zmniejsza żylaki, łagodzi ból związany ze stanami zapalnymi, poprawia wzrok. Zielenina zawiera więcej wartościowych składników odżywczych niż jakakolwiek inna grupa pokarmów, jednak substancje te znajdują się wewnątrz jej komórek. Ściany tych komórek muszą zostać rozerwane, żeby uwolnić wszystkie wartościowe składniki odżywcze. Aby w pełni wykorzystać wyjątkowe właściwości zieleniny najlepiej spożywać ją w postaci koktajli. Podczas przygotowywania koktajli ściany komórek zostają rozerwane, a nasz organizm ma łatwy dostęp do wszystkich składników odżywczych.

Materiały i informacje znajdujące się na stronie strawaduchowa.pl mają wyłącznie informacyjny charakter. Przed zastosowaniem treści związanych z tematyką zdrowotną zawartą na naszej stronie skontaktuj się z lekarzem lub innym specjalistą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy